Historie van Voetbal Vereniging Mariahout

Voetbal Vereniging Mariahout al meer dan 65 jaar, meer dan een voetbalclub!

Een eerste kennismaking met de voetbalsport
Tijdens de Tweede wereldoorlog herbergde Mariahout, zoals vele andere plaatsen in Nederland, een groot aantal onderduikers. Onder hen bevonden zich bekende voetballers, die later met voetbalvereniging Eindhoven in de hoogste Nederlandse afdeling voetbalden en zelfs in het Nederlands elftal schitterden. Zij maakten de Mariahoutse jeugd in die dagen enthousiast voor het voetbalspel. Op een knollenveldje achter het huidige klooster, werden toentertijd de eerste balletjes getrapt.

De oprichting
Na enige jaren ‘wild’ te hebben gevoetbald op het terrein van veehandelaar Hagelaars aan de Tuindersweg (waar nu de families Dekkers wonen) werd in 1951 vv Mariahout officieel opgericht. Onze helden oprichters waren de heren Lambert Verhoeven, Willem van den Broek, Christ Eijfferts en Theo van Rossum. Achter café ‘De Hoon’ werd het eerste veld in gebruik genomen. Men pakte de zaken meteen stevig aan en slaagde erin een weide te huren voor 75 gulden (€ 34,-) per jaar van De Hoon. Met een demonstratie wedstrijd tussen Sparta’25 uit Beek en Donk en Rhode uit Sint- Oedenrode werd het veld officieel in gebruik genomen. Na enkele jaren moest de voetbalclub op zoek naar een ander veld aangezien de eigenaar meer geld kon vragen, door het aan een boer te verhuren..

De clubkleuren
Pastoor van Eijndhoven werd bereid gevonden om als Geestelijk Adviseur op te treden, zoals in die dagen gebruikelijk was. Hij liet zich verre van onbetuigd en stelde voor, het toentertijd roodwitte tenue te veranderen in de kleuren geel en blauw: Blauw omdat dat de kleur van Maria is en geel omdat dat de kleur is van de Rooms-katholieke kerk. 

Veel verschillende accommodaties
Uit de verhalen blijkt dat de jaren ’50 geen jaren zijn geweest met grote successen en kampioenschappen, maar er werd gezellig gevoetbald en had men veel plezier in de voetbalsport. In 1953, twee jaar na de oprichting, werd onze jeugdafdeling opgericht. De eerste leiders waren enkele jeugdige Lieshoutenaren die samen met bestuurder Jan Verkampen de zaak van de grond tilden. Zo kwam de voetbalclub in 1959 voor het eerst terecht op een (voetbal)veld aan het Ginderdoor. Nou ja, eigenlijk was het niets meer dan een weiland. Een ‘streepje zand en prikkeldraad’ bakenden het speelveld af. Soms was het nodig eerst de koeien van het veld te jagen. Wat ook niet echt optimaal was, was een sloot die dwars door het veld heen liep. Behalve ballen belanden daar ook regelmatig spelers in…
Zo had vv Mariahout meer dan eens te maken met een accommodatie, die niet aan de voorschriften van de KNVB voldeed. In de beginjaren was dat niet zo’n probleem, want toen kwam vv Mariahout uit in de Brabantse Bond en die stelde veel minder strenge eisen. Vanwege de genoemde terreinproblemen verhuisde men in 1962 naar het terrein ‘Manders’, ook gelegen aan het Ginderdoor. In 1963 maakte men gebruik van het terrein Beks en van 1964 tot 1970 speelde men op een veld aan de Julianastraat, wat nu hoort bij de Kempkes. Ook nu kwamen er weer (terrein)problemen, omdat het terrein aan de Julianastraat midden in het uitbreidingsplan Kempkes lag en dus bebouwd ging worden. Men verhuisde even naar de Mariastraat. Ook het terrein aan de Mariastraat voldeed niet aan de eisen van de KNVB en met hulp van een werkgroep werd er aan de Paalberg een acceptabel voetbalterrein (complex) gecreëerd, met voor het eerst een kleed- en wasgelegenheid! Weliswaar met uitsluitend koud water, tot grote ontsteltenis van onze bezoekende verenigingen.

Sportpark ‘De Heibunders’
Uitgerekend op de dag, waarop onze vereniging haar 25-jarig bestaan vierde, gaf burgermeester Van Hout tijdens de receptie de goedkeuring voor een nieuw aan te leggen sportpark. Enkele maanden daarvoor (tijdens de opening van het sportpark in Lieshout) had Burgemeester Van Hout al de magische woorden gesproken: ‘Laten we nu samen verder gaan om Mariahout te helpen’. U begrijpt dat deze woorden niet aan dovemansoren waren gericht.
De gemeente ging aan de slag met het kopen van gronden en op 26 mei 1978 was het dan zover. Ons nieuwe sportpark werd geopend en de onthulling bracht de zeer toepasselijke naam ‘De Heibunders’. In het eerste seizoen op ‘De Heibunders’ gingen we met 6 seniorenteams van start.

Jeugdafdeling
In 1966 kwam Mariahoutenaar Mies van den Heuvel, na een carrière bij ELI, de Mariahoutse hoofdmacht versterken. Hij nam daarnaast energiek de leiding van het Mariahoutse jeugdgebeuren voor zijn rekening, enthousiast gesteund door zijn Lieshoutse echtgenote Bertha. Tot op de dag van vandaag worden al hun inspanningen jaarlijks op waarde geschat, door de officiële seizoensopening genaamd ‘Mieskes seizoensaftrap’. We kunnen zeggen dat de jeugdafdeling van vv Mariahout volop floreert, en we hebben op dit moment maar liefst 165 jeugdleden. Bijna alle jongens uit Mariahout, maar inmiddels ook veel meisjes, zijn lid van vv Mariahout. Veel verenigingen worden geconfronteerd met teruglopende ledenaantallen, maar bij onze vereniging is dit gelukkig niet het geval. We hebben maar liefst 15 jeugdteams, en zijn in iedere leeftijdsklasse met minimaal 1 elftal vertegenwoordigd. We mogen hier als klein dorp best wel trots op zijn.

Successen
In 1966 behaalde vv Mariahout het kampioenschap in de derde klasse onderafdeling en promoveerde zo naar de tweede klasse. De successen bleven niet uit, want in het seizoen 1968 – 1969 behaalden we het kampioenschap in de tweede klasse en promoveerde naar de eerste klasse onderafdeling. Het bleef onze vereniging goed gaan. Er was inmiddels een derde elftal aan de competitie toegevoegd. Het eerste elftal bleef in de sfeer van het kampioenschap, door na een beslissingswedstrijd op het ASV-terrein tegen Klein Arsenal uit Helmond als winnaar uit de bus te komen en zodoende naar de vierde klasse KNVB te promoveren. Het bleek voor vv Mariahout te hoog gegrepen en men hield slechts één seizoen stand in de vierde klasse en in het seizoen 1972-1973 moest men terugkeren naar de eerste klasse onderafdeling. Er werd hard gewerkt om het spelersmateriaal te vergroten en dit resulteerde in het kampioenschap van het tweede elftal in seizoen 1974-1975 in de derde klasse onderafdeling met automatische promotie naar de tweede klasse. De vereniging bleef groeien en men kwam nu uit met 4 senioren elftallen en met 6 juniorenelftallen. Op 14 april 1980 werden zowel het eerste als het derde team kampioen. In juli 1985 speelden we als eerste in de regio tegen Feyenoord, natuurlijk mede te danken aan Jan Corsten. In die tijd speelde het eerste elftal steeds in de 1e of 2e klasse onderafdeling. Inmiddels is de ‘onderafdeling’ afgeschaft en vervangen door KNVB-klassen. Ons vaandelelftal heeft steeds tussen de 4e en 5e klasse KNVB gespeeld. 

Groei
De groei van de vereniging heeft zo’n 10 jaar geleden een extra impuls gekregen met het opzetten van meisjes- en damesvoetbal. Deze ontwikkeling vond bij onze vereniging relatief laat plaats. We hebben namelijk lang het standpunt gehanteerd om niet ‘te concurreren’ met de plaatselijke korfbalclub ‘De Flamingo’s’. We zijn tenslotte elkaars buren zijn op ‘De Heibunders’. Vanuit de Mariahoutse gemeenschap kwam echter steeds nadrukkelijker de wens naar voren, om voetbal voor meisjes en vrouwen aan te bieden. Gelukkig heeft onze goede samenwerking met de korfbalvereniging daar niet onder geleden.

Toekomst
In 2021 viert vv Mariahout haar 70-jarig jubileum. De club, die ooit begon op een koeienveldje, telt dan waarschijnlijk rond de 500 leden. We zijn een gezonde club. Een club met ontzettend veel trouwe vrijwilligers die wekelijks klaar staan voor onze leden en de gasten die we ontvangen. Ons sportpark is in uitstekende staat, mede dankzij de geweldige inzet van de klusploeg die elke maandag- en vrijdagmorgen voor onze vereniging klaar staat. Een ontmoetingsplek voor sportverenigingen en sporters, maar ook maatschappelijke initiatieven uit Mariahout. Deze plek wil vv Mariahout ook in de volgende decennia graag in blijven nemen voor sport enthousiastelingen van jong tot oud: vv Mariahout: ‘Meer dan een voetbalclub’. 

Copyright © 2008 - 2024 Voetbal Vereniging Mariahout. Alle rechten voorbehouden.

Website gerealiseerd en gesponsord door Creatievelink Vormgeving + Webdesign